Ett dop ska vara en fin tillställning då familj och vänner samlas för att fira en ny liten människas intåg i deras liv. Det kan vara en fin och minnesvärd stund för alla inblandade, men kan också innebära viss stress för föräldrarna som måste planera allt. Därför har vi tagit fram en liten guide i hur du förbereder ett dop.
Du som ska planera ett dop kan säkert uppleva uppgiften som lite övermäktig. Och det mest stressande av allt är kanske att inte veta vad traditionen dikterar – att vara osäker på vad som behöver ordnas. Förhoppningsvis kan denna text vara till hjälp för dig.
Inbjudningar och tackkort. Vi börjar med något enkelt: hur ska du bjuda in släkt och vänner till dopet? Det kan såklart kännas bekvämt att bara skapa ett evenemang på Facebook, som du sedan delar med de du vill bjuda. Men om du har lite extra energi, och om budgeten tillåter, är det väldigt trevligt att få en inbjudan med posten. Alternativt: skicka ut tackkort där du tackar alla gäster för att de kom, samt för eventuella dopgåvor. Tackkort för dop har fördelen att du kan inkludera bilder från själva ceremonin, vilket gör att alla deltagare får ett litet minne från er dag tillsammans.
Datum och lokal. När ni bestämt er för ett datum som passar för dopet är det dags att höra av er till er församlingskyrka. Det kan vara lämpligt att låta barnet gudmor och gudfar bli delaktiga i det här stadiet av planerandet. Vilket också kan underlätta för er, eftersom ni blir fler om att dela ansvaret.
Mat och dryck. Det här är frivilligt och beror till stor del på hur mycket ni är villiga att spendera. Ofta finns det ett mottagningsrum i anslutning till kyrkan som kan användas för doplunch eller fika. Om ni har svårt att bekosta allas mat själva kan ni alltid ha ett knytkalas. Kanske kan några av gästerna ta med en maträtt – istället för dopgåva?
Dop – bara för religiösa?
En vanlig oro för föräldrar som ska låta döpa sitt barn är huruvida de själva är tillräckligt religiösa – och att dopet bara är ett slags meningslöst skådespel. Men det är viktigt att förstå att föräldrarnas andlighet – eller blir på andlighet – är irrelevant för barnets introduktion till kyrkan. Svenska kyrkan beskriver dopet som guds gåva till barnet – inte till föräldrarna. Barnet som döps får mottaga nattvarden och blir en medlem i svenska kyrkan.
Med det sagt är det självklart möjligt att hitta sekulära alternativ till dopet. Faktum är att allt fler väljer att ägna sig åt festligheter utan religiösa förtecken – bland de 115 469 barn som föddes år 2017 döptes färre än hälften i svenska kyrkan. Så kallade namngivningsceremonier är alltså inget ovanligt. Nackdelen är att en del av det traditionella värdet går förlorat, och att ni själva får bekosta lokalen där ceremonin hålls.
Oavsett om ni väljer att genomföra dopet inom eller utanför svenska kyrkan har ni stor möjlighet att påverka och utforma ceremonin på ett sätt som känns naturligt för er. Om ni vill ha ett kyrkligt dop sker detta i samråd med prästen. Ni kan bestämma vilka sånger och texter ni vill inkludera i dopet, samt var det ska hållas någonstans.