Att döpa sin nyfödda bebis är det många föräldrar som gärna gör, men det här med att ställa till med en stor dopceremoni i kyrkan med släkt och vänner är något som flera känner är smått övermäktigt. Därför har de så kallade drop-in dopen kommit att bli allt mer populära. Men vad är dessa och hur går de till? Här är allt du behöver känna till.
Oavsett om du vill ha ett riktigt dop eller bara en namngivningsceremoni så står du inför samma situation: inbjudningar ska skickas, lokaler ska bokas och mat ska serveras. Detta är något som inte alla nyblivna förälder känner att de mäktar med och troligtvis är det därför kyrkans nya drop-in dop kommit att bli så populära. Kort sagt innebär dessa att du kommer till kyrkan med din bebis och prästen utför dopet, men du är inte ensam. Det hela sker tillsammans med andra familjer som också vill döpa dina guldklimpar så vissa kan tycka att den här sortens dop känns lite som på löpande band – samtidigt som andra föräldrar tycker detta är helt fantastiskt.
Så fungerar ett drop-in dop
Kort förklarat är drop-in dopet precis vad det låter som: du kommer till kyrkan utan att boka tid och låter döpa ditt barn. Beroende på när drop-in dopet hålls så varierar väntetiden och Svenska Kyrkan skriver på sin hemsida att varje dop är individuellt, oavsett hur gammal du är. Det finns nämligen inga åldersgränser får hur gammal du får vara för att döpas och på drop-in dopen behöver du heller inte ha en speciell dopklänning utan kan se ut hur du vill. Däremot behöver du ha med dig en giltig legitimation och ett skriftligt godkännande från båda vårdnadsinnehavare om du som döps är under 18 år. Likaså om det är en bebis som ska döpas måste bägge vårdnadshavarna ha gett sitt godkännande. I övrigt är dopet helt gratis och du behöver inte föranmäla dig, och sedan står Svenska Kyrkan får präst, musik och dopfunt plus att inför varje dop hålls ett dopsamtal med prästen som barnets faddrar kan vara med på.